Tuesday, May 24, 2011

Pehimpunan Unit Amal Kawasan Parit Buntar


22 Mei, Parit Buntar : Unit Amal Dewan Pemuda PAS Kawasan Parit Buntar hari ini mengadakan mesyuarat khas yang melibatkan seluruh keanggotaannya di setiap cawangan. Mesyuarat khas Unit Amal tersebut berlangsung di Markaz Tarbiah Titi Serong turut dihadiri oleh YDP PAS Kawasan Parit Buntar, Tuan Haji Harun Hashim serta TYDP Saudara Bahrin.

Mesyuarat khas ini adalah bertujuan menghimpunkan seluruh anggota Unit Amal yang berada di cawangan untuk mengadakan pemilihan baru bagi jawatankuasa Unit Amal Parit Buntar bagi sesi 2011/ 2013. Perlantikan ini melibatkan Timbalan Pengerusi Unit Amal, Setiausaha dan beberapa Kor yang difikirkan perlu dalam gerak kerja Unit Amal.

Dalam pada itu mantan Ketua Pemuda PAS Parit Buntar Saudara Khairulzami dilantik sebagai penasihat Unit Amal kawasan bagi mengukuhkan lagi aktiviti pada masa-masa kan datang. Dalam ucapan beliau, beliau mengingatkan bahawa tugas dan tanggungjwab setiap Unit Amal adalah sangat penting dalam menjayakan sesuatu program, antaranya ialah melibatkan keselamatan.

Menurut beliau lagi Unit Amal perlu mengorak langkah lebih luas agar diminati oleh anak-anak muda di cawangan-cawangan. “Kita memerlukan Unit Amal menarik lebih ramai anak muda di cawangan agar menyertai Unit Amal dengan pelbagai aktiviti, antaranya mendaki bukit, rehlah, aktiviti lasak dan sebagainya” Khairulzami.

Sebelum itu Yang Dipertua PAS Kawasan Parit Buntar mengingatkan anggota Unit Amal, dalam apa jua kerja yang dilakukan maka solat jaganlah dilupai untuk di tunaikan sebagai kewajipan. Kerana solat merupakan tunjang kepada Islam dan perlu dilakukan dalam apa jua keadaan. Majlis berkahir dengan sedikit jamuan yang disediakan.RETORIKA: RAKYAT DIDAHULUKAN KRONI DIUTAMAKAN

RETORIKA: RAKYAT DIDAHULUKAN KRONI DIUTAMAKAN

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) melihat Kerajaan Negeri Perak dalam keadaan tidak stabil adalah berpunca kerana tidak mengikut lunas-lunas sistem Demokrasi Berparlimen dan Raja Berpelembagaan sebagai punca utama kira-kira 1,000 Orang Asli yang tinggal di tujuh buah kampung di Pos Perwor di sini masih tidak mendapat kemudahan asas seperti jalan raya, bekalan air dan tenaga elektrik walaupun sudah 20 tahun tinggal di kampung itu.

DPPN Pk juga merasa sangsi malah kesal terhadap masalah yang bertimpa-timpa datang kepada rakyat tanpa jalan penyelesaian yang cekap oleh pihak kerajaan lantas masalah mereka terpaksa ditanggung sendiri. Pilihan Raya Umum (PRU) ke - 12 yang lalu secara legal mengikut mejoritanya, Barisan Nasional (BN) di Negeri Perak bukanlah sebagai pemegang tampuk pemerintahan yang sah. Tetapi sebenarnya kuasa rakyat adalah bukti kedaulatan sesebuah pemerintahan. Sekarang sistem demokrasi telah dicabul dengan tidak bermaruah oleh BN dan rakyat yang terpaksa menanggung penderitaan.

Rukun negara hanya tinggal rukun semata-mata dan tindakan Umno / BN sebagai pemerintah hanya mementingkan kuasa dan kroni mereka sahaja dan bukan berteraskan kebajikan yang sebenarnya!


ZAWAWI HASSAN
Ketua,
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak.

Friday, May 20, 2011

Halal atau Haram : Biar JAKIM Tentukan

Mei 20, Parit Buntar : Sebagai umat Islam kita wajar meletakkan keraguan sekiranya sesuatu itu tiada kepastian akan hukumnya. Terutama mengenai halal atau haram sesuatu produk, bukan sahaja makanan atau minuman malah semua produk harian umat Islam. Dewan Pemuda PAS Parit Buntar merasa kecewa dengan kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran yang sewenang-wenangnya memberi jaminan halal walaupun pihak JAKIM masih belum mengeluarkan sijil halal kepada produk tenusu yang diimport dari Korea Selatan tersebut.

Sebagai umat Islam kita memberi kepercayaan penuh kepada JAKIM selaku badan yang mempunyai autoriti dalam persijilan halal terhadap setiap produk yang dijual. Kita juga yakin apabila logo halal di keluarkan maka sah produk itu halal untuk umat Islam mengunakannya samada makanan ataupun minuman. Ini kerana Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud “Yang halal itu sudah jelas dan yang haram pun sudah jelas; dan di antara keduanya ada hal-hal yang musytabihat (syubhat, samar-samar, tidak jelas halal haramnya), kebanyakan manusia tidak mengetahui hukumnya. Barangsiapa hati-hati dari perkara syubhat, sungguh ia telah menyelamatkan agama dan harga dirinya.” (Muslim).Oleh yang demikian DPPKPB merasa dukacita apabila Timbalan Perdana Menteri memberi jaminan halal terhadap susu 1 Malaysia, sedang secara jelas tiada logo halal Jakim pada kotak susu tersebut. Menurut Ketua Pemuda PAS Parit Buntar Dr. Wan Mohamad, orang ramai patut merasa bimbang kerana pengesahan halal hanya dibuat oleh badan yang diyakini dengan kajian saintifik dan bukan dengan hanya sekadar pengumuman dalam media sahaja. “ Kita hairan kenapa seorang Menteri yang semestinya tahu akan undang-undang persijilan halal boleh berkata demikian sedangkan JAKIM mempunyai peruntukan khas untuk mendakwa mana-mana syarikat yang mengunakan logo halal palsu atau menggunakan logo halal tanpa kebenaran (Sijil Halal).” Berkata Dr. Wan

Sekali lagi Dewan Pemuda PAS Parit Buntar menyeru supaya JAKIM menyiasat perkara ini dengan teliti dan memastikan sekiranya produk susu 1 Malaysia adalah halal , maka harus diberikan sijil halal. DPPKPB juga meminta JAKIM bertegas sekiranya susu yang diimport dari Korea Sealatan ini terbukti tidak halal maka tindakan merampas dan pendakwaan perlu dilakukan sekiranya terbukti mengunakan logo halal palsu pada kotak susu terebut. DPPKPB memandang serius perkara ini kerana ia melibatkan pemakanan anak-anak kita di sekolah yang diberi susu ini secara percuma tanpa tahu halal haramnya susu tersebut.

http://pemudapasperak.com/v1/index.php?option=com_content&view=article&id=606&catid=38&Itemid=56

PAS Perlu Jadi Pilihan Orang Melayu

Parit Buntar – Orang Melayu di dalam negara ini tidak perlu bimbang dengan kerenah media arus perdana yang menyatakan hanya UMNO sahaja yang boleh memerintah bagi mempertahankan bangsa Melayu.Menurut Timbalan Ketua Pemuda PAS Parit Buntar, Hairul Nizam Ishak, rakyat kini sering ditakutkan melalui media bahawa sekiranya Pakatan Rakyat (PR) memerintah maka orang-orang Melayu akan terpinggir dan akan ditindas oleh bangsa lain di dalam negara sendiri.“Rakyat khususnya orang-orang Melayu harus sedar dengan permainan politik UMNO yang semakin dikikis sokongan dan PAS merupakan alternatif yang mesti dipilih oleh orang-orang Melayu bagi menjadikan bangsa Melayu terus diperkasakan.”“UMNO sengaja memainkan isu ini di media kerana mereka sudah banyak hilang kepercayaan daripada rakyat malah termasuklah daripada rakan parti komponen dalam Barisan Nasional khususnya MCA dan Gerakan.Ada juga di kalangan ahli UMNO juga sudah bosan dengan sikap pimpinan mereka yang masih lagi mengejar kemewahan dan menambah kantung kroni sebaliknya ahli di cawangan dan bahagian hanya menikmati saguhati kain dan wang tunai untuk hadir mesyuarat dan kempen semasa pilihanraya. Sokongan UMNO hanya tinggal pada mereka yang ada kepentingan habuan projek. Yang lain hanya mengikut tanpa arah tujuan melainkan disogok dengan berita di media ” katanya lagi.“Harus diingat, PAS juga merupakan parti yang majoritinya orang-orang Melayu. Penyertaan PAS dalam PR bersama DAP dan PKR harus dilihat bahawa PAS mewakili orang-orang Melayu. Sama seperti UMNO yang mewakili orang-orang Melayu bekerjasama dengan MCA, MIC dan Gerakan dalam Barisan Nasional. Bezanya, PAS menjadikan Islam sebagai tunjang utama berbanding UMNO tunjangnya semangat kebangsaan.”Rakyat sudah pasti boleh melihat perbezaan antara golongan Melayu yang memperjuangkan agama dan golongan Melayu yang memperjuangkan bangsa. Justeru orang-orang Melayu tidak perlu khuatir seandainya memilih PAS sebagai ganti kepada UMNO. Saya yakin orang-orang Melayu boleh berubah dengan meninggalkan UMNO yang sudah lebih 50 tahun memerintah.


Justeru itu bagi memperkasakan Melayu, PAS perlu jadi pilihan dalam Pilihanraya Umum Ke13 (PRU13). Tiada sebab orang-orang Melayu akan terpinggir dan diabaikan sekiranya PR memerintah. UMNO sering mainkan isu bahawa orang Cina di bawah DAP akan mengambil alih pemerintahan negara dengan menidakkan orang Melayu. Untuk makluman semua, bagaimana DAP nak mengambil alih pemerintahan negara sedangkan mereka bertanding dalam PRU12 yang lalu hanya 46 kerusi berbanding PAS dengan 67. Begitu juga dengan PKR yang meletakkan 94 calon yang majoritinya Melayu.

Oleh itu bagi mengelakkan sebarang kebimbangan orang Melayu, mereka boleh memenangkan semua kerusi yang PAS tandingi dan calon Melayu PKR. Paling penting PAS diyakini akan menjalankan amanah yang diberikan oleh rakyat khususnya untuk meneruskan survival orang Melayu sepertimana orang Melayu terus terbela di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat sekarang ini.

Sambutan hebat Bob Lokman di Parit Buntar

Sambutan hebat Bob Lokman di Parit Buntar


PARIT BUNTAR, 19 Mei : Program sehari bersama Bob Lokman di Parit Buntar mendapat sambutan hangat dari penduduk terutama anak muda . Setiap program yang diatur mendapat sambutan yang menggalakkan daripada masyarakat setempat.

Ketua Penerangan Pemuda PAS Parit Buntar Ahmad Fairus Mohamad berkata, Dewan Pemuda PAS Parit Buntar telah mengatur beberapa program sempena kehadiran Bob Lokman ke Parit Buntar.

" Program bermula dengan Tazkirah Subuh di Surau Mujahiden, Kampung Kedah, bertemu peminat di Pasar Ahad Titi Serong dan Minum Petang di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husin.

" Orang ramai mengambil kesempatan untuk bertemu dan beramah mesra dengan Bob Lokman yang baru menyertai PAS. Sambutan hangat dapat diperhatikan semasa beliau bertemu peminat di Pasar Ahad Titi Serong" katanya
Ahmad Fairus berkata, Bob Lokman penulis lirik lagu terkenal Isabela nyanyian Amy Search bukanlah artis pertama yang menyertai PAS. Sebelum ini terdapat juga artis lain seperti Akill Hayy, Ito daripada kumpulan Blues Gang dan Ringgo dari kumpulan Arrow telah menyertai PAS lebih awal.

" Kami akan membawa lebih ramai artis yang menyertai PAS untuk mengadakan program di Parit Buntar. Sebelum ini , Akill Hayy sudah kerap kali mengadakan program di Parit Buntar.

" Pak Jabit yang merupakan pelakon filem ' Hantu Kak Limah Balik Rumah ' juga akan dibawa ke Parit Buntar. Tunggulah pengumuman program bersama Pak Jabit tidak lama lagi" katanya

Sementara itu, seorang peminat Bob Lokman Naser Hasan, 33 mengucapkan terima kasih kepada Pemuda PAS Parit Buntar kerana berjaya membawa Bob Lokman mengadakan program di Parit Buntar.

" Sudah lama saya ingin bertemu dengan beliau , syukurlah pada hari ini dapat bertemu dan bergambar dengan Bob Lokman yang saya minati sejak tahun 90 an lagi.

" Walaupun beliau telah menyertai PAS, saya tetap akan menjadi peminatnya dan menyokong beliau membabitkan diri dalam politik" katanya


Orang ramai yang memenuhi dewan semasa program Minum Petang
Bob Lokman bertemu peminat di Pasar Ahad Titi Serong


Berpelukan dengan YDP PAS Parit Buntar

Tuesday, May 10, 2011

Harga Gula Naik : Kerajaan tidak Prihatin


Parit Buntar, 9 Mei. Dewan Pemuda PAS Parit Buntar (DPPKPB) hari ini mepertikai tindakan kerajaan yang menaikkan harga gula sebanyak 20 sen kepada RM2.30 sekilogram atas alasan merasionalisasi harga runcit gula. Tindakan ini hanya akan membebankan rakyat yang secara asasnya menggunakan gula dalam pyediaan makanan dan lain-lain.

Kita melihat bahawa dalam situasi sekarang rakyat semakin tertekan dengan kenaikan pelbagai harga barang keperluan ditambah pula kenaikan harga gula hari ini. Semua maklum bahawa harga minyak Ron 97 yang dinaikkan sebelum ini kepada RM 2.90 daripada RM 2.70. Sementara itu harga gas masak (LPG) juga telah dinaikkan kepada LPG RM1.90 sekilogram pada tahun lepas sudah membebankan rakyat.

Menurut Ketua Penerangan Dewan Pemuda Pas Parit Buntar saudara Ahmad Fairus, kenaikan harga gula ini amat-amat membimbangkan rakyat kerana kenaikan harga barang asas ini sudah pasti peniaga menaikkan harga bahan makanan yang melibatkan gula dalam penyediaan.

“Kita hairan, dalam kerajaan mengumumkan bahawa ekonomi Malaysia berada dalam landasan betul dibawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) ditambah pula dengan pengukuhan Ringgit Malaysia berbanding dolar Amerika, secara tiba-tiba harga barang dinaikkan dengan mendadak”. “ Begitu juga dengan pasaran harga minya dunia yang diumumkan naik baru-baru ini, sudah pasti membawa keuntungan kepada negara sebagai pengeluar minyak dunia”.”Tetapi ianya tidak berlaku, bahkan harga minyak tetap dinaikkan dengan alasan yang sama harga minyak di Malaysia masih murah berbanding negara luar”. Berkata Ahmad Fairus.

Dewan Pemuda PAS Parit Buntar menyeru kepada semua pengguna agar berani membuat perubahan pada PRU 13 nanti, supaya menunjukkan isyarat kepada Barisan Nasional bahawa rakyat sangat tertekan dengan kenaikan harga barang kini. Kita juga dibawah Pakatan rakyat menyatakan akan membuat perubahan yang besar kepada negara dengan agenda yang akan dilaksanakan didalam Buku Jingga yang akan menguntungkan rakyat kembali.

Friday, May 6, 2011

Ust. Zawawi dan Dr. Raja Al Hiss Terajui Pemuda Pas Perak

TAIPING, 5 Mei ; Muktamar Tahunan kali ke 28 Dewan Pemuda PAS Negeri Perak telah selesai diadakan pada 1 Mei 2011, Ahad bertempat di Dewan Tuan Guru Haji Samad Noh Markaz PAS Negeri, Air Kuning Bukit Gantang.

Majlis Perasmian berlangsung pada jam 9.30 pagi dimulai dengan nyanyian lagu tema PAS dan lagu Al Amal. Kemudian diteruskan dengan bacaan ayat suci al Quran. Ucapan Aluan telah disampaikan oleh Dr Raja Ahmad Iskandar Al Hiss, Pengarah Panitia Muktamar Tahunan DPPNK ke 28 kemudian diikuti dengan ucaptama Ketua Dewan Pemuda PAS Perak, AFadhil Ustaz Zawawi Abu Hassan dengan tema

“ Pemuda Nadi Rakyat” majlis diteruskan dengan ucapan wakil perhubungan PAS Perak Al Fadhil Ustaz Abu Bakar Hussain selaku Pesuruhjaya PAS Negeri,seterusnya wakil dari dewan pemuda pas pusat, sdr Ahmad sabki yusof , seterusnya majlis dirasmikan oleh Tuan Haji Mohamad Sabu.
Muktamar Dewan Pemuda PAS Perak berlangsung dengan begitu baik dan jayanya, seluruh pemerhati perwakilan dan piminan dapat telah memberikan komitmen yang terbaik bagi menjayakan muktamar ini.

Pemilihan Jawatankuasa DPPNK yang baru juga telah berjalan dengan baik, seluruh perwakilan telah menunaikan amanah mereka untuk memilih kepimpinan pemuda PAS negeri bagi sesi 2011-2013.

Berikut adalah senarai Saf Kepimpinan Dewan Pemuda PAS Negeri Perak bagi Sesi 2011-2013.

Pengerusi Tetap : Ustaz Mohd Nuri Endut
Tim. Pengerusi Tetap : Sdr Khalilul Rahman Abd Samad

Ketua Pemuda : Ustaz Zawawi Hassan
Timbalan Ketua Pemuda : Dr Raja Ahmad Iskandar
Naib Ketua Pemuda : Ustaz Khairi Jamaluddin

Ahli Jawatankuasa
1. Ustaz Mohd Hafez Sabri
2. Ustaz Abdul Fattah
3. Ustaz Akmal Kamaruddin
4. Ustaz Nazri Din
5. Ustaz Fakhrulrazi
6. Sdr Mohd Hakim
7. Ustaz Ismi
8. Ustaz Azmin
9. Sdr Aidil Abd Aziz
10.Sdr Firdaus

Pemeriksa Kira-Kira
1. Sdr Nik Nor Azman
2. Sdr Azhar Rifa’ie

Selain itu, 4 anugerah jasamu dikenang juga telah diberikan kepada 4 orang bekas exco yang telah bersara dari pentas pemuda, mereka ialah, Ustaz Nuri Endut, Sdr Ridwan Rasyid, Sdr Aminuddin dan Sdr Nik Nor Azman.

Selain itu angerah keseluruhan bagi pemuda kawasan terbaik telah dimenangi oleh Pemuda PAS kawasan Tambun, bagi anugerah PASTI dan pengurusan Blog terbaik juga dimenangi Pemuda PAS kawasan Tambun, bagi anugerah system UKJ terbaik dimenangi pemuda PAS kawasan Kampar dan anugerah jabatan amal terbaik telah dimenangi Pemuda PAS kawasan Gerik.

Diharapkan seluruh Pemuda PAS Perak, mengekalkan momentum Tarbiyah, Dakwah dan siasah bagi berhadapan apa jua cabaran dan rintangan untuk menggapai kemenagan buat perjuangan Islam di Perak ini.

3000 penuhi Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husin

3000 penuhi Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husin


PARIT BUNTAR, 4 Mei : PAS tetap setia dengan Pakatan Rakyat dan tidak akan meninggalkan semangat setiakawan yang sudah dibentuk bersama DAP dan PKR. Demikian kenyataan AJK PAS Pusat Muhamad Sabu semasa menyampaikan ceramah di hadapan lebih 3000 orang di Dewan Tuan Guru Haji Ahmad Tuan Husin, Titi Serong.

" UMNO semakin terdesak takut kehilangan kuasa sehingga beberapa kali mempelawa PAS menyertai Barisan Nasional. Selepas pilihanraya Sarawak, ketakutan UMNO dan BN tidak dapat ditutup lagi.

" PAS tidak akan terima pelawaan UMNO ini kerana tidak ikhlas. Apabila UMNO kuat PAS ditendang, bila UMNO lemah hulur tangan kononya demi perpaduan Melayu" katanya

Muhamad Sabu berkata , BN terus gagal mendapat sokongan masyarakat Cina termasuk dalam pilihanraya Sarawak baru-baru ini manakala gagasan 1Malaysia yang digerakkan BN tidak mendapat sambutan.

" BN berkempen 1Malaysia tapi dalam masa yang sama UMNO sedang menggunakan sentimen perkauman Melayu untuk menarik sokongan.

" Saya ingatkan orang Melayu , jangan terpedaya dengan kempen perkauman UMNO kononya hanya UMNO yang membela Melayu . Hakikatnya , UMNO lah yang menjadikan orang Melayu terus berada dalam kesusahan kerana UMNO yang memegang kuasa sejak merdeka" katanya

Sementara itu, Ketua Penerangan PAS Parit Buntar Fakhrurrazi Haji Khalid yang ditemui berkata, kehadiran begitu ramai yang mendengar ceramah pimpinan PAS pada malam berkenaan membuktikan bahawa orang ramai tidak lagi janggal atau takut untuk hadir ke markas PAS.

" Polis hanya membenarkan ceramah di premis PAS dan kita tahu semua itu arahan dari musuh politik PAS. Mereka jangka ceramah PAS tidak akan dapat sambutan jika dibuat di markas PAS.

" Mereka silap, rakyat sekarang tidak lagi takut untuk bersama dalam program PAS . Rakyat sudah yakin dengan kemampuan PAS dan Pakatan Rakyat. Lagi pun media massa kerajaan hanya menyajikan berita yang bukan sahaja fitnah tetapi lucah" katanya

Kehadiran orang ramai memenuhi dewan sehingga melimpah ke muka jalan.Karnival Cakna Rakyat PAS Parit Buntar erat hubungan PAS dan penduduk

Karnival Cakna Rakyat PAS Parit Buntar erat hubungan PAS dan pendudukPARIT BUNTAR, 3 Mei : Pelbagai acara disusun sepanjang hari sempena Karnival Cakna Rakyat PAS Parit Buntar yang diadakan di perkarangan Masjid Parit Haji Wahab dekat sini khusus untuk penduduk tempatan.

Setiausaha Lujnah Kebajikan PAS Parit Buntar Adnan Abd Rahman berkata, pelbagai pertandingan dan khidmat kesihatan disediakan sepanjang program tersebut yang bermula awal pagi sehingga lewat petang.

Menurutnya, ia diadakan bertujuan mengeratkan hubungan di antara penduduk setempat bersama pemimpin PAS Parit Buntar. Beliau berkata, peluang yang ada dalam setiap kawasan masing-masing seperti ini perlu dimanfaatkan oleh penduduk untuk saling berinteraksi di antara satu sama lain.

“Program ini diadakan khusus untuk penduduk setempat keluar beramai- ramai dan saling berinteraksi dalam suatu program tidak formal bersama jiran, rakan dan ahli keluarga masing- masing.

“Dalam masa yang sama juga penduduk dapat beramah mesra bersama pemimpin PAS yang hadir di samping bertemu pemimpin peringkat akar umbi dalam kawasan Parit Haji Wahab ini,” katanya.

Beliau berkata, program ini juga dapat memupuk semangat kerjasama di antara penduduk dan PAS Parit Buntar masing- masing melalui acara untuk pelbagai peringkat umur termasuk bagi golongan lelaki dewasa, wanita dan kanak- kanak.

" Acara dimulai dengan penyampaian sumbangan PAS Parit Buntar kepada 30 penduduk memerlukan diikuti pertandingan mewarna untuk kanak-kanak, kapal terbang laju dan isi air dalam botol.

" Acara dewasa melibatkan boling kelapa, gusti lengan dan sepak gol kecil. Manakala acara lipatan, gubahan dan masakan disediakan untuk kaum wanita" katanya

Selain itu, khidmat kesihatan percuma juga diberikan kepada penduduk setempat disamping kaunter daftar pemilih dan jualan.

“Semua yang diaturkan sepanjang hari ini saya rasa mendapat sambutan menggalakkan daripada semua penduduk setempat dari pelbagai peringkat umur.

" Karnival Cakna Rakyat ini juga dimeriahkan dengan kehadiran Skuad Cakna Sinar Harian yang turut bersama menyertai pertandingan baling air dalam belon" katanya

Adnan merakamkan ucapan terima kasih kepada PAS Cawangan Parit Haji Wahab Darat dan Skuad Cakna Sinar Harian yang bersama menjayakan program ini sepenuhnya sepanjang acara dijalan.

Sekitar program karnival